Predátor öt

2022. augusztus 18. 13:26 - Lord Caplinz

Avagy mi a nyűgöm már megint...?!

Már nagyjából lecsengett a hájp, nagyjából mindenki látta az új Predator filmet, és nagyjából mindenki szereti. Millióan írtak róla, és a Jutyúbon is életünk alkonyáig nézhetnénk a videókritikákat, így megpróbálom lézeresen becélzott, minél rövidebb véleményemet összefoglalni. (Spoiler: nem sikerült)
001.jpg

A koncepció igen szimpla és kézenfekvő: Helyezzük a történetet egy új, izgalmas, múltbeli miliőbe, esetünkben az 1700-as évekbe, ahol festői tájakon vehetik fel helyi indiánok a harcot kedvencz ragadozónkkal. Kisebb csoda, hogy eddig még nem éltek Hollywoodban ezzel az opcióval, hiszen képregényekben, regényekben már sokszor láttunk ilyet, és a Predator 2 óta tudjuk, hogy ezek az intergalaktikus csibészek már időtlen idők óta ritkítják a faji sokszínűséget szeretett planétánkon (és egyéb helyeken is...). A történet is faék egyszerűségű, de a tapasztalat azt mutatja, hogy minél többet bonyolítanak egy Predator filmen, az annál jobban dől saját kardjába.

Szóval az alapok jók, a rendező ígéretes (Dan Trachtenberg, 10 Cloverfield Lane!), a sztori nincs túlbonyolítva, én pedig minden idegszálammal akarom szeretni ezt a filmet, de mégsem igazán sikerül.
Elmondom, hogy miért.

Megközelítés

Egy 5. résznél (illetve, ha szigorúbban vesszük, ez a 7. Predator film) felmerü a kérdés: Van-e értelme még rejtegetni a lényt, és úgy tenni, mintha fogggalmunk sem volna róla, hogy hőseink mivel néznek szembe? Én azt gondolom, hogy igen, mert alapvetően minden történet tiszta lappal indul és a "suspense of disbelief"-nek működnie illik, tehát a néző attól függetlenül, hogy mit tud, vagy hisz, elhelyezkedik a film által kínált pozícióba, és elfogadja annak játékszabályait. Feltéve, persze, ha ügyes a rendező (és az író. És nem seggfej a producer, de ne legyünk telhetetlenek!).
eeee.jpg

Ez esetben mégsem ezt az utat választották a készítők. Szerintem úgy gondolkoztak, hogy a rejtélynek már nincs igazi értelme, és inkább párhuzamosan a történésekkel fedik fel a ragadozó ténykedését. Nem a szereplőink szemszögéből ismerjük meg, hanem a nézőnek súg a film. És ezzel nem is lenne gond, hisz érdekes látni, ahogy az idegenünk megismerkedik a földi tápláléklánc piramisával. Ellenben - vélhetően költségvetés és idő szűkében - ezek a jelenetek nem túl meggyőzőek. Mondjuk ki, sajnos rajzfilmesek kissé. A CGI állatokról nem hisszük el, hogy valódiak, és bár nem akkora katasztrófa, hogy kidobna a filmből, de nem érdemes épp az előnytelen részeket domborítani. Tinderre sem a rosszabbik arcélünkkel regisztrálunk.

Ide tartozik még a sokat, bár joggal használt "a kevesebb több" frázis. A predator hajó első megérkezése teljesen legit, és jól is néz ki, de hogy miért tettek bele egy közelit is az űrhajóról, azt már nem értem. Teljesen fölösleges, és rossz döntés volt. Elvesz, ahelyett, hogy adna. Ez volt az első, igen korai ránc oka a homlokomon.

Ez még tök jó:
hajo1.jpg

Ez már sok:
hajo2.jpgLátvány

A jóindulattal is közepes CGI mellett a film túl tiszta a szememnek. Persze ez már más lapra tartozik, de a tűéles kép számomra szinte mindig hátrány, mint előny. A filmszemcséknek varázserejük van. Erre szoktam mondani, hogy ha az Apocalypto-t filmre veszik, és nem digitális kamerára, akkor hetente kínoznám vele a retinámat. Esetünkben ez nem igaz, de segített volna a végterméken. Nem tudom, hogy emiatt van-e, vagy egyéb produkciós (smink!) problémák miatt, de az új filmek szokásos hibája, hogy a szereplők még az 1700-as években is úgy néznek ki, mintha egy OXI reklámból léptek volna elő. Minden tökéletes, minden tünci, smink, hajak, bőr... csoda, hogy szegény predátort nem üldözte hazáig a csillámporos Dove szappan illata.

A csúnyagonosz telepeseknél már jobban átjön a korabeli külalak. És alapvetően azt is elhiszem, hogy teljesen retardáltak. (ha csapdát állítasz valakinek, azért mellette bújj is el valahova).
Természetesen halvány lila fafülgombám sincs róla, hogy volt-e bullying a komancsok között, vagy ennyire hülyék voltak-e az ellenlábasaik, és nem is várom el a filmtől, hogy tökéletesen történelemhű legyen. Sokkal inkább azt várom el, hogy a szemem elhiggye amit lát.
felh.png

Mindenesetre a helyszínek szépek, a film eleji felhős-pásztázó felvételek levesznek a lábamról. Ugyanakkor, mivel manapság ellenállhatatlan vágyat éreznek rá, hogy minden filmet agyon kell színezni, egy idő után a képek egysíkúvá válnak, és nincs meg az az igazi természetesség sem, mint akár az első Predatorban, de ez a mai filmek 99,9%-ára igaz sajnos.

És el is érkezünk végre a fő problémámhoz:

A predi

Tényleg nincsenek nagy igényeim! Nem bánom, ha nem tökéletes a CGI, közepes a forgatókönyv, bukdácsolnak a színészek, HA a lényt jól megcsinálják.

És ez a Predator frencsájz fő tragédiája, hogy az első rész óta képtelenek igazán jól megcsinálni a lényt.

A 2. rész predatorai közel tökéletesek voltak, bár, éppen Danny Glover fő ellenlábasának vették valahogy nagyon gumisra a fejét. Ezután kezdődött a trend, hogy a predatorok arca a legtöbb esetben egy kurvanagy tátongó gumiszáj. Szerencsére ezt már sokan észrevették. A szomorú az, hogy épp nem azok, akik készítik ezeket a filmeket. Ellenben csináltak erről egy KIVÁLÓ videót, ami most beszéljen helyettem:

És akkor nézzük meg egymás mellett az eredeti predifészt és a legújabbat:
com.jpgmaxresdefault_1.jpg

Tudom-tudom, ez egy 300 évvel korábbi predator, és én is olvastam a körítést, miszerint ő egy másfajta ellés, eltérő (sivatag-szerű) körülmények között él, stb... Bár, mivel ezt a filmből magából nem tudjuk meg (hogy is tudhatnánk?) így nem is egészen legit érvelés.
Természetesen én sem örülnék annak, ha egy az egyben lemásolnák az eredetit. De valahogy mégis, az ANNYIRA JÓÓ VOLT. Elhittem, hogy valódi, de nem csak hogy valódi, hanem, amellett, hogy egy vérengző fenevad, a tekintete alapvetően intelligens, számító, sokrétegű, HITELES!
Ezzel szemben ennél az eresztésnél ezt nem érzem. Uram bocsáss, kicsit olyan, mintha a predator ellátogatott volna a kis szürkékhez is, de gyilkolászás (apreytás) helyett összehozott volna egy zabigyereket.

dafafaa.jpg

Most komolyan, hány ütés kell izomból egy palacsintasütővel egy predátorra, hogy így nézzen ki? És ne mondja nekem senki, hogy ha ráguglizok egyedi predator designokra, akkor nem találok három perc alatt négy jobbat. Tessék itt van egy random. Máris imádom:

vlx-gheneli-sketches-feb017-04-06predator.jpg

Azt értem én, hogy ez az új fej némileg egy korai Stan Winston szkeccsen alapszik, de emberek... éppen azért használtak másikat, mert az nem volt elég jó. (Érthetetlen, hogy a képregényekben is nagyon kevés esetben értették meg a predator ábrázolását, ami már 14 évesen is dühített. Nyilván azért mert nekem fontosabb volt, mint maguknak az elkövetőknek. De a Predator képregényekhez még talán hamarosan visszatérünk!)

Esküszöm, mindezekkel együtt tudnék élni, feltéve, ha nem erőltetnék rá még a CGI-t is. A szégyentelenül elrontott The Predator (Predátor nééégy) óta tudjuk, hogy a ragadozó és a CGI nem puszipajtások. Persze, egy fán ugrálásnál elnéznék egy kis digitális csínyt, de az arcközelinél...
S, mindezt amellett, hogy maga az animatronikus arc egészen jól sikerült. Amire felesleges rádolgozni digitálisan, hogy "élőbbnek hasson". Épp ettől lesz művibb, gumisabb, csillogóbb, hiteltelenebb. Készült is erről egy összehasonlítás:

Tessék. Melyik a hitelesebb?

És már megint az jut eszembe, hogy a drága progyúszörök kancsal Ödönkének kiharcolták, hogy "még-még legyen kicsit korszerűbb, modernebb!"
Pedig sajnos engem éppen ez a snitt dobott ki a filmből, és a kezdeti lelkesedésem lekonyult, mint Ron Jeremy sajtlija a bírósági idézés láttán.

No, meg kell hagyni, a csontmaszkos külalak igen szép. Főhajtás Michael Vincent-nek, a krícsördizájnért. Az már nem az ő sara volt, hogy az én ízlésemnek túl sokat és túl világosban mutogatják a lényt, és ezáltal elő-előtér az érzés, hogy egy hórihorgas csávót látunk egy gumijelmezben. Ez számomra a kéz-közelinél jött elő a legjobban. Nem jó a kéz, és ez egy Predatornál nem szőrszálhasogatás. Az arc mellett - és nyilván az összkép mellett - maga a kéz volt mindig a legjellegzetesebb a prediknek. Az a cuki affektálás, a hosszú karmokkal... hát, nekem bejött, mit szépítsem. De itt most ez nagyon nem. Vastag gumikesztyűnek tűnik, nyilván azért, mert az is.
hands.jpgAlapvetően tetszenek az új fegyverek és hogy nem lézert, hanem szögeket lő a vállágyúból. Tök jó a pajzs is, de lehetett volna némileg nagyobb, mert néha enyhén komikus. Azt is elfelejtették már, hogy a Predi maszk nélkül alig tud lélegezni a Földön. A második részben szipuzik is rendesen a maszk elvesztése után egy külön divájszból.
p2_1.jpg

Nem baj, rég vót, igasse vót. A 3. részben nem a Földön vannak, a negyedik egy szar, az AvP-ket meg hagyjuk.

A kinézeten kívül a legfőbb probléma ebben a sorozatban, - leszámítva az első részt, ahol ez is jól működött - hogy a Predator mindaddig egy badass gyilkológép, míg a film végére valahogy már nem akar annyira élni, és egy ostoba fabábúvá válik, akit minden különösebb ellenállás nélkül lehet gyepálni. Az, hogy milyen könnyedén kitépi az egyik "arccsápját" az úrhölgy, újabb hiteltelenség volt. Alsó hangon olyan erősnek kell lennie, mint egy emberi ujjnak, de ez még vastagabb is. Na most képzeljük el, hogy megtámadnak minket az utcán és lazán kitépjük a csoze ujját. Esélytelen. (Próbáltam). (Nem).
Illetve, a csajszindián kap két elég csúnya pofont pajzséllell, aminek olyan sebet kellett volna ejteni, hogy Kampec Dolores.
dfdf.jpg

A nézőnek persze nem az a "dolga", hogy a szörnynek drukkoljon, de nézzünk a szívünkbe...!
Azt nyilván nem lehet, hogy végül az indiánlány koponyájával távozzon a vadászunk, de köztes megoldásokra vevő lennék. Ezért is zseniális a Predator 2 befejezése, ahol, még ha a fő predink csúfos véget is ért, a többiek megmutatják Glovernek, hogy ki az úr a házban. Valami ilyesmire számítottam volna most is. Nem koppintásra, de egy kevésbé lineáris befejezésre.
p22.jpg

Az, hogy a csajszi lehűti a vérét a virággal, az rendben van, de az, hogy öt centire megy el mellette a predator, az már komolytalan. Hőlátása van a lénynek, ami valahol az egész sorozatban ad okot némi kételkedésre, de ez egy olyan dolog ami hozzáad az egyéniségéhez. Viszont azt már nem hisszük el, hogy egy olyan lény, aki ilyen akrobatikával ugrál fáról fára, ne venne észre egy embert a közvetlen közelében. A látása nem CSAK a hőre korlátozódik, hanem a hőforrások emelődnek ki belőle. Így ha valaki elbújik a bozótban, vagy biztos távolságban, akkor esélye van rá, hogy ne lássa meg. De ez így nem-nem.

Verdikt

Összességében egy élvezhető, de nem kiemelkedő filmet kaptunk. A befejezés nem lett túl kreatív vagy emlékezetes. Ha csak a vége erősebb, akkor már elnézőbb lennék a többivel. Ha a predator arcát (és kezét!) jól megcsinálják, és picit kevesebbet mutatják a lényt, akkor azt mondom, hogy talán a második legerősebb predator film, és nem egy élőszereplős képregény.

Így majdnem ugyanott tartunk, ahol eddig: Van egy tökéletes Perdator mozi, az egy és sérthetetlen első rész.
És van egy, bár sok sebből vérző és jellegzetesen a kilencvenes évek lenyomatát viselő, de meglepően korrekt második rész, ami igen ügyesen hozzáadott a predator lore-hoz, új helyszínnel, új kütyükkel, fegyverekkel, predator űrhajó-belsővel, csudálatos koponyákkal, egy rakás új predatorral. (Az már más lapra tartozik, hogy átok, vagy áldás volt nekünk az alien koponya felbukkanása...).

S, végül, van egy adag jobb-rosszabb, félig átsült folytatás-próbálkozás, amik élvezhető aspektusaik ellenére is a középszerűségbe süllyednek. Úgy érzem, ebbe a kategóriába kaptunk most egy filmet, még ha nettó mindenképpen ez az epizód a legvállalhatóbb a 3+2 Ragadozós mókából.

Amivel előrrébb vagyunk, hogy míg az utóbbi két rész egyértelműen bukott, fájóan tátongó végükkel csonka részeket alkotva; ez az új próbálkozás óriási siker, ami megnyitja az utat a frencsájz számára, hogy talán egyszer TÉNYLEG visszatérjen ahhoz a rejtélyes, misztikus és hiteles sci-fi világhoz amit az eredeti alkotás csont nélkül (na jó, csontokkal) szállított. Szigorú vagyok, de legalább örök optimista. Néha ökör optimista. De let's prey. Vagy pray, vagy mi...

Remélem azért nem ezt az indián szálat akarják folytatni. Ebben ennyi volt. Most jöhetne a középkor, vagy kalózok, vagy világháborús miliő, vagy sivatag, vagy bármi új, érdekes. De ahogy ismerem a Hollywoodi gondolkodást, 2024-ben kapunk egy erőltetett indiános folytatást. De jó lesz!

UI: NE a Komancs nyelvű verziót nézzétek, mert borzalmas. Mintha valami üzbég szinkronnal menne a film, egyáltalán nem ad hozzá, de legalább elvesz. Végezetül pedig a stáblista alatti animáció egy rossz vicc. Ráerősít azokra a korábban érzett rajzfilmes vájbokra. Kár érte.

 Szavazzatok!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roliszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr9117910699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása