The Predator / A Ragadozó

2018. szeptember 15. 09:29 - Lord Caplinz

Avagy The Fallen Shane-dom

Megfogadom a saját tanácsom, miszerint a kevesebb néha több, úgyhogy tömör leszek és lényegre törő.

Amikor elsőnek beharangozták, hogy Shane Black rendezi az új Predator filmet, három centit liftezett a szemöldököm fölfelé; "csak nem látunk végre egy jó Predator filmet?!"
Magam elé képzeltem, valami nagyon oldschool, nagyon egyszerű, karcos akcióhorrort, mintha csak 1989-ből került volna elő... Aztán kijött az első trailer, és rájöttem, hogy el vagyok tévedve. Nem erről lesz szó. De attól még, hogy nem találkozik a cucc az első elképzelésemmel, bőven működhet az anyag. Nézzük, működött-e!
mv5bmwyzowfhnmetyjq3zi00m2q4lwi2yjktzwnhyjzlztzkn2yxxkeyxkfqcgdeqwtlbgfyc2vu_v1_ux477_cr0_0_477_268_al.jpg
Nem.

Pedig olyan kis híja volt. Kb ennyi: | |
Főleg, hogy Black úr érti a csíziót. Értenie kell, hisz nem csak szerepelt az első Predatorban, hanem ő írta a Halálos Fegyver szériát, és egyéb akció-klasszikusokat, és rendezőként is bizonyított már. Többnyire.

Na jó. Én még ilyen bipoláris filmet nem láttam. Mondom ezt úgy, hogy a legutóbbi mozi amiről írtam, épp súlyosan ebben szenvedett: A Jurassic World - Fallen Kingdom annyira szétesően két részre osztott volt, hogy gyakorlatilag két rövidebb filmből állt. Egy vállalható első részből és egy blődli másodikból. Nem is hittem, hogy lehet ezt még fokozni... Dehogynem lehet! Sőt!
p2.jpgA film brutális tempóval indul, iszonyat vagány; fennköltebben fogalmazva: odabasz. Lassan engedem ki a karmaimat, bár nagyon szkeptikus vagyok minden filmmel, aminek a készítési dátuma nem 198-cal kezdődik... kezdem megengedni magamnak, hogy basszus, jó filmen ülök, és eljutok egész addig, hogy ez itt most könnyen a legjobb Predator mozi az első óta. És óvatosan engedem le a pajzsaimat, teszem le az ellenkezés fegyvereit és hagyom, hogy magával ragadjon a mészárpark. Aztán BAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMM!!!!!!!!!!!!
giphy_1.gifBecsapódik a kaki. És minden félelmem, amit kirajzoltak a trailerek: beigazolódik. Túl kellett bonyolítaniuk. És a kezdeti egyszerű, lényegre törő kis Predator-gyilokból CGI shitfeszt lesz. De olyannyira, hogy az ember szemgolyója kipukkan a fájdalomtól.
the-predator-predator-dogs.jpgElsőnek jönnek az űrkutyák... De minek! Oly fölösleges erőltetés, de még elfogadom, csak nem kellett volna túltolni. Lehet, hogy unalmas vagyok, de 2018-ban miért dob ki egy film magából a gyalázatosan gagyi CGI miatt? 

Meg egyáltalán. A Predator baromi szimpla egy cucc. Azért jó, mert menő. Magányos, kecses, profi űr-orgyilkos, high-tech kütyüarzenállal, akit bármikor szívesen megkérnénk, hogy beszélgessen el a szomszéddal. Tulajdonképpen valahol mindig neki drukkolunk. Mert érezzük, hogy ez a menőség önmagában win. És ez az amit a legtöbb esetben nem értettek a Predator-folytatások készítői. A második rész még csak-csak. De Antal Nimród már elveszett a részletekben. Az AvP 1 ragadozói lepapásodott ex-pankrátorok voltak, míg az AvP 2-ben végre értették a figurát, csak a film volt szar.

A kezdeti lelkesedésem elsőnek masszív homlokredőkbe rajzolódik át, majd egyfajta bazedovos szemkerekítésbe fullad. Meg-megriadok, hogy a mögöttem ülő nem látja a filmet a fejem feletti kurvanagy kérdőjeltől. A közepén úgy hajít ki magából a film, hogy csak nyekkenek a moziszékben, és ott találom magam azt kérdezve, hogy hogy lehet valamit így elbaszni.

Ha már Jurassic-párhuzam: Ugyanott cseszi el a koncepció, mint az is: Nem, a mai nézőnek már nem elég a dinoszaurusz. Hibrid szuperdinoszaurusz kell! Esetünkben hibrid szuperpredátor. Ami persze 3 méter magas, és hogy, hogy nem, emiatt már nem játszhatja el ember. De kérdem én, mennyire volt ez fontos? Nem lehetett volna az a sztori, hogy van egy zsivány ragadozó, aki konfliktusba kerül az otthoniakkal, és ráküldik mondjuk a tavalyi predator-olimpia győztesét, aki legyen nála egy fejjel magasabb, legyenek brutálabb kütyüi, ocsmányabb pofázmánya, és kész. Mennyire jól (és még tán olcsóbban is) meg lehetett volna ezt csinálni, és akkor megszületik a második legjobb Predator film, henc dán.

De nem. 3 méter magas, bőr alatt (?) exoskeletont növesztő, bamba fejű mutáns szar kell nekünk, tetejébe olyan olcsó animációval, hogy 20 éve se hittük volna el, hogy ez ríl. Melyik cég csinálta ezt? Tartoztak Shane Black-nek valami korábbi kokópénzzel, és ingyen csinálták meg, vagy mi a szar történt? Aztán a legvégén Black összezavarodik, és azt hiszi, hogy ő kapta a Vasember 4 rendezési jogát is. Katasztrófa.

Annak, hogy valami fejlettebb; "evolválódott", mi köze van a mérethez? Ha egy predator ilyen nagy és behemót, az nem korlátozza a sebességét, mozgását, rejtőzködését? És eleve, a predatornál mióta fontos a kimagasló testi erő? Emiatt utáltam az AvP első részét is, mert izomkolosszusokat csináltak az amúgy párductestű idegenekből. Ráadásul, még célpontnak is jobb így.
Az evolválódás nem inkább az intelligenciában kellene, hogy megmutatkozzon? Ha már a gyerek képességeit akarta lepárolni a nagyfőnök, nyilván nem a bicepszére fájt az agyara. Ezzel szemben viszont ez a CGI dög sokkal butábbnak, melákabbnak, vadabbnak, ormótlanabbnak, kulturálatlanabbnak (!) tűnik, mint a sima predator. És így viszont sokkal jobban elhittem volna azt a sztorit, hogy ez a bumfordi úr a szökevény, aki egy elbaltázott biológiai kísérlet eredménye, a többiek pedig próbálják kiiktatni ezt az anomáliát. Ha már ennyit változik a sztori, az nekem egy ponttal erősítette volna a filmet, egyszerűen a hitelessége okán.
p3.jpgEgyetlen dologra tudok gondolni, ami mentő körülmény lehet: A stúdió beleszólt, és ez nem az a film, amit Shane készíteni akart. S, az tény, hogy újraforgattak benne sokat. Már eleve az, hogy a korai forgatási fotókon valami egész mást láttunk. Nem akarok spekulálni. Hogy jobb lett volna, vagy rosszabb, szinte mindegy, mert a végeredményt sajnos elbaszták. Nem kicsit, nagyon.

Erről beszélek e:
the-predator-spotted-in-new-set-photo-696x464.jpgTegye fel a kezét, aki látott ilyesmit a filmben. Tank, katona-Predatorok, mifene... Az biztos, hogy itt a színfalak mögött nagyobb harc dúlhatott, mint a vásznon. És szúrja az oldalamat az az érzés, hogy az eredeti koncepciónál kellett volna maradni. A véglegesnél nem hiszem el, hogy rosszabb lett volna...
What a Shane! Őőhh... -_-

Végső ítéletem:

A film első fele a legjobb Predator anyag amit az első rész óta láttam. A karakterek lazák, köcsögök, seggfejek; pont, ahogy azt vártuk. A zene működik, az akció hézag nélkül siklik. 8/10 pont

A film második fele egy ipszilon kategóriás lakossági Vico-videora emlékeztet. Bár vannak még vállalható pontjai, de csak azt várom, hogy vége legyen, hogy több kár ne essen a frencsájzon. És bár ne vártam volna, mert a legvége valami bicskanyitogatóan gagyi. 4/10 pont

Egyszerűen lehetetlen egy egységes filmként nézni erre a mozira. De a fentebbi ítéletemből nem csoda, hogy imdb-n is csak éppen felette van a 6 pontnak. Mekkora kár érte...! pred01.jpg

U.I.: Komolyan, mi történik halivúdban? Egy bő év alatt a Last Jedi c. tragédia lassú halálra ítélte a Star Wars-t. A relatíve szép reményű Jurassic Park reinkarnációt lehúzhattuk a vécén. A Ridley Scott-féle Alien szériát megköszöntük és további szép nyugdíjas éveket kívánunk a rendező úrnak... most pedig a Predator reményei szálltak el úgy a következő 10 évre, amikor majd megint kitalálnak valami baromságot, hogy a Predator mitől lesz jó, de semmiképp nem magától a Predatortól, amit mindenki látni akar. Mert ja, elárulom, ilyen egyszerű lenne az egész.

Á, túl öreg vagyok már én ehhez a szarhoz.

Szavazás!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roliszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr9114241323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása