Alien mustra 4. rész: Promi, te jössz!

2017. május 12. 11:20 - Lord Caplinz

S, mit várunk a folytatástól?

Nem tudom, ti hogy látjátok, de lassan már a csapból is az Alien: Covenant folyik. Annyi szpotot, képet, 360-as izét, stb láttam már, bár csak fél szemmel, mert egy ideje úgy vagyok vele, hogy kivárom azt a május 18-át, engem már rég meggyőztek, hogy meg akarom nézni, legyen akármilyen a végeredmény. De ha minden reklámanyagot végignézek, akkor akár már el sem kell mennem a moziba. Ez az érzés kerülget, illetve, az, hogy félő, a Prometheushoz hasonló pofonban lesz részünk, ami akár még nagyobbat is csattanhat. Ne legyen igazam. Aztán, hogy mik is voltak ezek az érzések, és honnan érkezett a pofon 5 évvel ezelőtt? Lássuk! (Masszív spoilerek következnek...)
prooo.jpg

Ugye van egy alaphelyzet, 2012-ben: hőn szeretett filmsorozatunk már több mint két évtizede csak haldoklik, de ha szigorúbban vesszük, akkor is 15 éve kimúlt már. Erre jön az eredeti film rendezője, hogy előzményt forgasson az alapműhöz, és mi rajongók ennél izgatottabbak már nem is lehetnénk. Bár, őszintén szólva már akkor is gyűrött homlokkal gondoltam bele, vajon mennyire bölcs dolog reflektorral bevilágítani egy misztikus homályt, mit lehet ízlésesen hozzátenni negyed század távlatában a műhöz, aminek a rejtély adja meg valódi ízét.

Aztán megkapjuk ezt a trailert, és az ember felemeli a kezét, hogy köszönjük, itt már baj nem lehet:

És a baj épp innen ered, hisz minden adott hozzá, hogy összecsináljuk magunkat félelmünkben és csodálatunkban, és örömünkben, hogy újra trónra kerül szívünk szörnye. Miért baj ez? Mert az elvárások már ekkor olyan magasak, melyet nincs az a csoda ami meg tudna ugrani.

engi2.jpg

Ez a film egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Már a kezdő képsoroknál érezzük, hogy itt gond lehet. S, bár értem én, hogy a film nyitása a teremtés, mégis, hogy a fenébe lehet az első percben megmutatni a teremtőket, a lényeket, akik keresésére épül maga a történet?! Hol van így a feszültség? És egyáltalán, miért néz ki úgy az engineer, mint egy vérszegény, neonáci gimnazista aki épp csizmás kandúr fejet imitál, közepes sikerrel?

Nem tudom, lehet, hogy én vagyok idealista, de én abban hiszek, hogy egy civilizációban az erőszak mindig egy korlát, és úgy vagyunk kitalálva, hogy az intelligencia bizonyos fokait csak bizonyos erkölcsi szintekkel arányosan érhetjük el. Ergo, ahhoz, hogy csillagközi utazásra legyünk képesek, a társadalomnak túl kell lépni az agresszión, a háborúskodáson, tehát egy értelmes, magasan fejlett idegen faj csak békés szándékú lehet.

Na, jó, tudom, hogy ez egy űrhorror, és nem az E.T., de csak én gondolom úgy, hogy az engineerek kötözködő karatés kocsmatöltelék szintjén küldik? (Vonatkozik ez főleg a film végére). Persze, feltételezzük, hogy ez a kultúrájuknak csak a milicista oldala, de hogy él ilyen egy előbb feltételezett, igen magas kultúrában?! (kac-kac-kukac, újra elsütöttem, igen... és alien május 18-a!)

De beszéljünk végre az igazi problémáról. MEGSEMMISÍTETTÉK AZ ŰRUTAST! Ezt az édibédi magányos kis elefántlényt, akit 35 évig szerettünk és tiszteltünk, és aki jó szándékkal küldött el mindenkit az űr másik szegletébe aki virágot akart vinni a sírjára.

Tegyük a szívünkre a kezünket, az nem exoskeleton volt. Hulla volt, egy elképzelhetetlen faj a prehisztorikus időkből, az űr legfeketébb sötétjéből, semmiképp nem egy albínó kosárlabdajátékos!
Nézzük csak meg ezen a képen az Alien-ből:sj01.jpgÉs nézzük meg itt, a Prometheusból:sj02.jpg

Nein. Tök más. Miért van az az érzése az embernek, hogy bele van erőltetve a régi koncepcióba az új? Hisz eredetileg tényleg egyértelműen csontszerű maradványokat látunk, ráadásul jóval nagyobbat, mint ahogy ebben a filmben megjelennek. Nem tanultak George Lucas hibáiból? A lóláb kilóg a vászonról és fejbe rúgja a nézőt: Lucas megteremté a midi-kloriánokat, a 'kloriánok megteremték Anakint, Anakin megteremté C3PO-t...
creation.jpgHogy gondolhatja bárki is, hogy ha valaki évtizedeken át csodál egy koncepcióért, az zokszó nélkül elfogadja annak egyértelmű felrúgását? (nem akartam már a megerőszakolás szót használni...) Persze e koncepció lényege az volt, hogy semmit sem tudunk. Mi lehet ez? Egy bizarr, bio-organikus világ szülötte, ahol a pilóta már egybe van nőve a saját hajójával, talán a technológia és a biológia már egybeforrt, szétválaszthatatlanul? A lény irányítja a gépet, vagy a gép irányítja a lényt? Van egyáltalán különbség...?
Bármi is legyen, tőlünk valami egészen különböző IDEGEN. Nem egy nudista humanoid.
space_jockey_ii_by_bloommer-d32jg3r.jpgÉs ha már amúgy is CGI az engineer, akkor igazán lehetne kevésbé emberi, s, ha mindenképpen azonosítani akarjuk őket a Space Jockey-val, akkor már miért nem groteszkebb, sejtelmesebb, idegenebb? Nem a beteg, szürrealista H.R. Giger-i világban vagyunk, kérdem én? (Alábbi két kép viszont Zdzisław Beksińsk-től).brrr.jpgNekem ez óriási csalódás volt, ami meghatározta a filmélményt. Ma már túl vagyok rajta, meg nyilván first world problem, és meg tudom úgy nézni a filmet, hogy az értékeire figyeljek, de elsőre ez bizony fájt.

Mozi után rezignáltan elcsukló hanggal azt hörögtem csak magam elé bámulva, hogy "hol van a gigeri koncepció... hol van a gigeri koncepció..."
Elvárások...

Ma már nem látom ilyen tragikusnak a dolgot, de ehhez az is kellett, hogy ne felfelé nézzek rá, hanem lefelé. Kár, hisz kis odafigyeléssel, s az eredeti tiszteletben tartásával lehetett volna valami közel mesteri is.
tumblr_m5nxu553tj1rrn3x9o1_1280_zps5581bc8a.jpgNem vitás, a produkció vizuálisan csillagos ötös; egy szó nem érheti a stábot, a színészek jók, a zene jó (még ha nem is Goldsimth, de nyilvánvalóan itt valami más volt a cél...). A rendezés is jó, egyedül az írással vannak bajok. Ha a vesszőparipámtól el is tekintünk, kevés olyan film van ami ennyi megválaszolatlan kérdést, urambocsá logikátlanságot, és az emberi értelem hiányának ilyen gazdag palettáját vonultatna fel. Engem nem érdekel, hogy az ún. tudósok teljesen retardált ovisokként viselkednek, amíg a keretsztori ül. Ám a kérdőjelek csak jönnek és jönnek rendíthetetlenül, melyekre érdemben nem érkezik válasz. S, a válasz nem is a "mindent túlmagyarázunk" elve, hanem a lehetőség, hogy a nézőnek legyen mit megfejteni és megérteni.
concept_118.jpg

Persze nem akarok szőrös szívű lenni. Az AvP filmekkel kapcsolatban talán kissé morózus voltam, nem mintha nem joggal lettem volna az. A Prometheusnak járnak piros pontok is. Szerintem kifejezetten jó ötlet volt az önmagán műtétet végrehajtó Shaw, hogy kibányássza magából a polipot. Ez a jelenet felér a klasszikus Alien mellkasrobbantó jelenetének borzalmaival. David pedig egy újabb jól eltalált, s talán az eddig legjobban kibontott android karakter, ami ezúttal nem egyértelműen rossz, vagy jó, s épp ettől lesz emberien embertelen.

Kár, hogy nem ültek neki még egyszer annak a forgatókönyvnek, mert talán még egy gyors gatyába rázás segíthetett volna.

Mit szűrtem le én a filmből? A teremtők magas technikai (de annál kevesebb erkölcsi) fejlettségükkel terjesztik az általuk feltalált VAGY csak birtokolt fekete trutyit, mely furmányos módon keveredik a DNS-sel, és egészen randomnak tűnő dogok születnek ebből a találkozásból.

Recept: végy egy friss, jól fejlett engineert, adj hozzá egy csésze fekete trutyit, keverd el vízzel és máris kész a... az ember? A földi élet csírája? Talán.
recep.jpgFöldigiliszta + trutyi = rohadék kígyó
gyogyo.jpgPezsgő + trutyi + egy marha aki nem veszi észre, hogy az android az orra előtt nyomja az ujját a poharába (jelzem, óriási rendezői baki) = Szemférgesedés, polipszörny nemzése, halál.
szem.jpgRohadékkígyósav + arcra olvadt plexisityak + trutyi + kivarrt BTK-s köcsög geográfus, aki nem talál ki egy barlangból, ahova 5 perce sétált be = idült fogszuvasodás, szürkehályog, acne, agresszióra való hajlam.szu.jpgPolipszörny + engineer = Dínóélien.
deac.jpgÉs hát, még egy szót sem ejtettünk magáról az alienről, vagyis alien-kezdeményről, ami szegény nagyon anti-gigeri lett. Valaki meg tudja mondani miért? Én nem tudom. A csúcsos fej valójában azért volt kitalálva a koncept artok alapján, mert eredetileg nem csak szeme, de - javítsatok ki, ha tévedek - szája se lett volna: 
deaconx.jpgDe így, hogy kettős cápaszája lett... Az egészben az a fura, hogy akkor még nem tudtuk, hogy sorozat készül, a készítők sem igazán tudhatták biztosra. Tehát az ember azt várta, hogy eljutunk valahova az Alien történései elé közvetlen. Ezzel szemben a diakónus (íty hivlyák) olyan messze van az alientől, mint predator a gyónástól. Utólag persze ez jó, mert így van értelme tovább mesélni a történetet: hogyan jutunk el A-ból végre tényleg B-be...

Mit várhatunk mindezek után az Alien: Covenant-tól?

Remélem meg fog lepni, annak ellenére, hogy kezd olyan érzés kerülgetni, hogy már láttam is a filmet. Legyen újszerű, úgy, hogy közben következetes, és ezáltal összekapja a Prometheus történetét is valami logikai kontextusba. És, ha már egész biztos készül a harmadik felvonás is (Alien: Awakening?), akkor azt ne azért várjuk, hogy rendbe tegye, megmagyarázza, vagy kijavítsa amit elődje elrontott, hanem mert a történet van olyan jó, hogy az ember szomjazzon a folytatásra.
engixx.jpgNa jó: Azt várom, hogy egy okos húzással válassza ketté az engineert és a Space Jockeyt. Mondom hogyan: A Prometheusban is felmerült a kérdés, ha minket ők teremtettek, kik teremtették őket? Itt jöhet képbe egy végre tényleg idegen civilizáció, ami pátyolgatta a humanoidokat, és felvértezte őket saját technológiájával. Azután ezek az izgága fehér emberkék kicsit túltolták a dolgot, és leszakították azt a bizonyos almát a fáról: elvesztették az idegenek bizalmát, saját trutyi kavarásába fogtak és a többit már nagyjából ismerjük. Tökéletes láncolat. Mindenki teremtett valami élőt. Mi az androidot teremtettük meg, az android pedig - spoiler - úgy néz ki elpusztítja az engineereket. Erről azonnal...
davidx.jpgKár, hogy mindez: NEM FOG MEGTÖRTÉNNI.
Pedig ezt kemény fél perc alatt találtam most ki. Nem lenne nehéz egy ütős sztorit írni belőle, amivel jóvátehetnék a Promi összes bűnét. Mégis félő, hogy a tutyit inkább tovább kavarják, és azt sem zárom ki, hogy még visszasírjuk 2012-t.

Bizonyára mindenki látta már a prológus videót, ami nagyon szépen néz ki, szó se róla:

Ez elmeséli Shaw és David útját az engineerek bolygójára, és megérkezésükkor látszólag David rövidre zárja az engineerek problémáit, azzal, hogy a fekete trutyit tartalmazó urnákat a fejükre pottyantja. Bár, ezt már csak sejtjük, nem látjuk. Gyanítható, hogy erre a helyszínre érkeznek meg a Covenant... párocskái... ugyanis legújabban a legénység nem töketlen kutatókból áll, hanem párokból... kolonizációs célokkal... Erről nem tudom mit gondoljak. Nem kéne előbb valami életképes kutatást indítani, mielőtt ledobjuk Ádámot és Évát a pokolba?

Bármi is legyen, nem kell túl komolyan venni és akkor az ember élvezheti belőle ami tetszik, és legyinthet arra ami nem. Számomra az Űrutas, az Űrutas is marad. Az Alien önmagában egy egész, és minden folytatás egy alternatív koncepció. Tessék, például a Fire and Stone c. képregényben már a Predator se marad ki a buliból:

78bf2cb0c0c81d27b746282104b7f820.jpg

Meglepő, ugye? De mi értelme lenne a fantáziának, ha nem a végtelen lehetőségek, s a "mi lett volna hák" elképzelése.

Az egész biztos, hogy a Prometheus nélkül az Alien franchise gyászosabb képet mutatna jelenleg a két döglött AvP filmmel "lezárva". Úgy néz ki, a sorozat most él, és Scott futószalagon akarja gyártani az új filmeket. S, hogy ez mennyire jó nekünk, azt részben megtudjuk a jövőhéten. (Imdb-n már 4000+ szavazattal 7.4-en áll a film, ami korrektnek tűnik. Rottenen 77%, metascore jelenleg 64 pont. A nézői kritikák elég vegyesek, de én abba is fejeztem a figyelést mostantól. Eskü! Na, azt még nem döntöttem el, hogy a zenét meghallgatom-e a film előtt...)

Nyilatkozzatok, kinek hogy tetszett a Promi. Legközelebb már a Covenantot kritikázzuk!



Roli

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roliszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr8812465203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása