Az Utolsó Jedik - trailermazsolázás!

2017. október 10. 13:46 - Lord Caplinz

(Avagy a Jedi visszavág?)

Felesleges lenne azzal kezdeni a bejegyzést, hogy tetszett-e a trailer, vagy sem, mert ott még nem tartunk, hogy egy Star Wars trailert ne készítsenek el tetszetősre. Az evidenciáktól eltekintve inkább olyan érzéseim voltak, hogy: "Hű, de sokat mutat!", "Hú de sötét és vagány!", "Hinnye, ezt a mukimadarat de szét fogják cincálni az imternetteken!" és végül: "Hú, de megint azt fogják mondani, hogy ezt már láttuk". De nézzük át részletesebben. Jöjjenek a csúcspontok:
lj_11.jpg

A legmenőbb: 

Ki tudna nemet mondani az új brutálgorillalépegetőkre? De úgy néz ki a földi csata mellett nagy lesz a buli az űrben is, ahol Kylo Ren fog akrobatikázni csúcsmodell Tie Fighterével.
A legmenőbb szerintem mégis Luke Skywalker, aki láthatóan nem finomkodik, és igazi badass alfaremete lett, Yoda után szabadon (de erre mindjárt visszatérünk). Ennek a filmnek Luke lehet a legnagyobb értéke, ami gyönyörűen összeköti az újat a klasszikus trilógiával, és igazi epikus ívet kerekít az ő szerepéből.
lj_09.jpgA legcikibb:

Már eddig is sokan szidták a Porg-okat, ezeket a kis sziklákon élő madárszerűségeket. Én még nem tudom hová tenni a jelenséget, de nem nyugtat meg a trailer ez ügyben. Szerintem a cukiskodással nincs baj, én az Ewokokat is szeretem, csak nem mindegy, hogy valami cuki, vagy idétlen. Jar Jarral sem lett volna gáz, ha lett volna benne valami egyensúly, és nem lógott volna ki az erőltetett ökörködése a filmből. Reméljük, hogy most ilyen nem lesz.
lj_08.jpgA másik dolog ami némileg bántja a szemem, az Rey kinti lézerkardos hadonászásai. Nem igazán tudom eldönteni, hogy a színek nem tetszenek, vagy a mozgása, vagy a fölvétel maga, de olyan Hallmark channeles a fílingje. Főleg, mikor megállítja a kardot a szikla szélénél.
lj_04.jpgA legfurább:

Ez a csillámhófarkas, ami inkább sófarkas (vagy nem tudom milyen anyag ez, vulkáni hamu?) Egyelőre nem tűnik túl Star Wars-osnak, de egy másodpercből még nem ítélkezek.
lj_10.jpgJa, és a lépegetők szemei. Nem túl direkt ez? Persze eddig is valami nagy málhás jószágra emlékeztettek a lépegetők, ezt valószínűleg a birodalmi mérnökök is észrevették már. De hogy ilyen pirosan gonosz szemfestésük is legyen... 
lj_12.jpgA legváratlanabb:

Kylo Ren és Leia "konfrontációja" érdekes, mennyi teret kapott a trailerben. Már komolyan megijedtem, hogy látni fogjuk Leia hercegnő halálát a film előtt. Kérdés, hogy ez valami megvezetés, és a filmben egy újabb csavart kap a momentum, vagy az lesz a csavar, hogy nincs csavar, és Kylo az apja után az anyját is egyesíti az Erővel, ami Carrie Fisher váratlan halála miatt sajnos elkerülhetetlen? 
lj_06.jpgÉrdekes még, hogy az Ébredő Erő előzeteseiben is nagy szerepet kapott egy amúgy a filmben alig kibontott jelenet, ami valószínűleg Luke korábbi esetét meséli el, talán arról, hogyan "bukott el", vagy mondott csődöt a fiatal Jedik, köztük Kylo Ren kiképzésében. Talán fogunk látni egy megfiatalított Luke-ot egy visszaemlékezésben? Én most nagyon azt hiszem, hogy igen!
lj_05.jpgA leggyűrűkurásabb:

Jó tudom, ez gagyi szekció lett, de már a teaserben látott könyv után is Gyűrűk Urás mhangulat jött le. Most Rey lépkedése a ködös sziklákon, mintha csak a Két Toronyból lenne kivágva. De természetesen nem elhanyagolandó a Birodalom Visszavággal való párhuzam sem, amiről beszéljünk kissé részletesebben:
lj_03.jpgAkkor a Jedi Visszavág?

Az Ébredő Erő rengeteg kritikát kapott érte, hogy oly sok mindenben emlékeztet a negyedik epizódra, a klasszikus Csillagok Háborújára. Nyilván nem alaptalanul. Aztán lehet azon vitatkozni, hogy ez mennyire volt jogos, tudatos, szükséges, vagy megúszós, lusta, kreativitást nélkülöző, stb. Erről a véleményemet majd egy másik bejegyzésben ecsetelném, csak azért nem mehettünk el mellette, mert máris látom a felhördülést, miszerint idén karácsonyra megkapjuk a Birodalom Visszavág remake-jét.

Mondjuk ezek a hangok már eddig is megjelentek; most valószínűleg még erősebb táptalajt kapnak az új trailer alapján. Nézzük milyen motívumok erősítik a párhuzamokat:

- Lépegetők közelednek. Ezt már tudtuk, s láttuk a teaser trailerben is, ám a legújabb kép a négylábú gépezetekről még erősebben idézi a Birodalom Visszavág ikonikus jelenetét.
ljbv_01.jpg- Luke átveszi Yoda szerepét. Ez is egyértelmű volt, és ez is még erősebben jelenik meg most, főleg, a nyirkos, ködös barlangok, Luke keserű bölcsessége és aggodalma, szinte visszavisznek minked a Dagobah-ra. Rey látszólagos próbatétele pedig egyértelműen rezonál Luke látomásszerű kalandjával a "Gonosz Barlangjában".
ljbv_03.jpg- Snowtrooperek bevonulása. Szinte tökéletesen idézi a Hoth-i lázadó bázis megszállását. Csak itt egy vulkánszerű környezetben.
ljbv_02.jpg- A Millennium Falcon-t Tie vadászok üldözik egy barlangban. Bár, maga a kép jobban emlékeztet a Jedi Visszatér Halálcsillagban repülős jelenetére, sőt az Ébredő Erő hasonló képsoraira is; mégis igen könnyen párhuzamba állítható a Birodalom aszteroidás jelenetével.
ljbv_04.jpg- Kylo Ren kezet nyújt (látszólag) Reynek . Természetesen itt pedig Vader és Luke ikonikus találkozása sejlik fel. A jó és a gonosz közti vívódás, melyik helyes, melyik helytelen út kérdéskörei, mely hagyományosan a Star Wars mondanivalójához tartozik.
ljbv_05.jpgMindezek mellett azért a Jedi Visszatérből is visszaköszönnek elemek, mint például Snoke egyértelmű Palpatine hatása és szerepe. Illetve a trailerben nem látott, de már több képen is megjelenő császári őrség vörös ruhás katonái.lj_15.jpg
Kimaradt még a kaszinóvilág és DJ, azaz Benicio Del Toro az előzetesből, pedig előbbiből láthattunk talán eddig a legtöbb kulisszák mögötti felvételt, melyek minden bizonnyal a dubrovniki forgatáson készültek.
lj_16.jpglj_17.jpgAz biztos, hogy nekem meghozta a Star Wars hangulatom, ami nem baj, hiszen úgyis tartozok még egy tüzetesebb Ébredő Erő kritikával, és persze a képregény-mustrám folytatásával. Stay tuned! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roliszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr212947531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása