Alien mustra 3. rész: Emberbogár kontra Pankrátoroszlán

2017. április 26. 19:42 - Lord Caplinz

Avagy: rúgjunk bele a földön(kívüli) fekvőbe

Én sem szeretek fekete háttéren fehér betűket olvasni, de az Alien-nap tiszteletére adjunk neki egy esélyt. Mustránk harmadik állomásánál vigyázó szemeinket az Alien vs. Predator szériára vetjük. Nem mondhatjátok, hogy nem szóltam előre...! (ja és persze erősen spoileres írás következik)avp0.jpg

A gyanútlan moziközönség 2004-ben találkozhatott első ízben a két földönkívüli faj összecsapásával, ám a civakodó felek története jóval régebbre nyúlik vissza. Az még rendben van, hogy 1987-ben egy újabb idegen faj látogatott közénk, hogy a földiek legkiválóbbjából, Arnold Schwarzeneggerből is kiverje a szuszt, de mégis hogyan jött létre e keserű légyott, két ily' mufurc entitás között?
bap5b.pngMeglepő módon a Predator sem maradt folytatás nélkül, és az 1992-es második részben a film végén Kesztyűs Dani által betekintést nyerünk egy Ragadozó űrhajó belsejébe. Itt a már megszokott emberi trófeákon kívül mindenféle intergalaktikus vad maradványa tűnik fel, s közülük egy már ismerős: az alien koponya. Hogy lehet, hogy ebben a világban is élt ilyen?
Az ötlet egy képregényből sarjadt, amit 1989-ben a Dark Horse kiadó jó húzásnak vélt. Valóban az volt, s a képregényt az évek során egy tucat másik követte, nem beszélve a videojátékokról, és egyebekről... és ettől mi szörnyszeretők boldogok is voltunk...
avpcovers.jpgÉs bár itt fejezhetném be ezt az írást.

De nem.

Ugyanis Hollywood is meglátta a potenciált a kombinációban, ami még nem lett volna akkora baj, ha egy biztonságosan gőzölgő kupac víziója helyett egy tisztességes film ötlete született volna meg bennük. De sajnos az előbbivel van dolgunk, a világ egyik legközépszerűbb rendezőjével a székben; Paul W. Andersonnal.

A film lehetett volna rosszabb is. Sovány vigasz. Sőt: szórakoztatóbb lett volna, ha rosszabb! Legalább lett volna kicsit koszosabb, vagy egy "trash-feszt", de nem. Ez egy fényesre polírozott angol vécé, amit jó szándékkal szartak tele. De ismerjük azt a bizonyos pokolba vezető köves utat...
avp1.jpgA film még vállalhatóan indít: mintha valami '85-ös sci-fi kalandfilmbe csöppennénk bele. Ám nem kell hozzá 15 perc, hogy a rendező kiirtsa mindenféle jó szándékú igyekezetünket, hogy eljátsszuk, nem tudjuk mire számíthatunk. De nem; mintha öreg cimborák lennénk, jönnek a predik, semmi feszültségkeltés, semmi kivárás, semmi sötétbe burkolózó idegenség. Aztán az első fél órában már bevillan az alien királynő is. Persze, így kell ezt. Leleményesebbek már el is hagyhatják a mozitermet. És ők járnak a legjobban, mert a predatorok nem értek rá a forgatásra; talán vadássztrájk volt, nem tudni: nyoma sincs a korábbi filmekben látott párductestű, kecses vadásznak. Szteroidon pörgetett, oroszlánbőgésű pankrátorok vonulnak csak fel. A páncélok unalmasak, nincs igazi karakterük. A fegyverek nagycsoportos ovis elvárásoknak megfelelően hatezer százalékon túltoltak. Anderson úr figyelmébe ajánlanék egy apró bölcsességet. Nem is bölcsesség ez, hanem közhely: A kevesebb néha több. S, mégis, nem használjuk, nem koptatjuk eléggé ezt a frázist, mert úgy látszik még mindig vannak olyanok akik nem ismerik.

Próbálkozást látok én. Lance Henriksen nyomokban visszavisz minket a Bolygó neve: Halál-hoz, de csupán annyi időre, hogy megsajnáljuk: Az öreg is már bármit elvállal. Szerencsére gyorsan meg is hal, egy oly fajsúlyos jelenetben melynél a cellulóz amire felvették, kilóban többet ért volna az Ecserin.
Csoda, hogy Schwarzi fűre-fára-politikára hivatkozva kihúzta magát a cameo-szerepből?
avp2.jpgA piramisos alaptörténet szúróan nyegle. Erőlködnöm kell, hogy valamiféle középiskolai lelkesedés ködében komolyan tudjam venni.  Az egyes ősinek tűnő ábrázolásokon, predator szobrokon csak azt látom, ahogy a trükkmesterek két doboz sör között összetákoltak valamit a meglévő elemekből, hátha jó lesz annak a hülye rendezőnek. Aztán jó lett, hamarabb lehetett hazamenni.

Millió dologról lehetne beszélni, de tök fölösleges. Talán a köznevetség pillanatát az egymás mellett futó predator és a csajszi rémképe éri el. Már csak a lassított felvétel és valami romantikus muzsika hiányzik. És aki azt hiszi, hogy nem értem, hogy ez echte a képregényből származik: De, értem, és az ember/predator team-up szerintem egy tök jó ötlet. A predator nem egy agyatlan gyilkológép. Vadászik, igen, de intelligens és magas technikai fejlettségű, ami megfontoltságot, erkölcsöt, tudatosságot feltételez. A predator filmekben ez meg is mutatkozik: nem bántja a védtelent, a várandós ellenasszonyt, tisztelik és elismerik a győztes ellenfelet, satöbbi. Ki tudja, lehet, hogy a Schwarzenegger-püfölő egyedek csupán renegátok, s ahogyan remélhetőleg az emberi fajt sem az oroszlángyilkos gazdag seggfejek alapján ítélik meg, talán őket sem ezek alapján kellene. Na, de egy dolog, hogy mi működik egy képregényen, és mi működik egy filmen. És persze hogyan van az megírva.
avp3.jpgA gagyi képregényfilmek egyik nagy tanulsága, hogy ami jól néz ki színes rajzokon, otrombán mutathat a vásznon. Erre egyfajta válasz a túlzott komolyságba tolt Batman és az azt követő összes képregény adaptáció, ami már a ló másik oldala. Csakhogy esetünkben nem képregényfilmről van szó, hanem két, sci-fi/horror film házasításáról, melynek csupán koncepcióját szolgáltatta egy képregény (s, ami jelzem így is összehasonlíthatatlanul jobb a filmnél).

Na, a második AvP film már cizelláltabb. Jelenleg az IMDB szerint erős 4.7-es pontszámmal büszkélkedik a tízből, míg a fentebb említett csoda 5.6-tal veri utódját, ami szerintem igazságtalanság. Nem mintha a második jó film lenne. De jobb. És az már valami. Hogy miért gondolom ezt?

Elsősorban a predator végre újra predator. Nem az a steril tesztoszteronzsák, mint az elsőben, hanem az eredeti filmek misztikus, tökös figurája. Sok újat mondjuk nem ad a világhoz, ha csak nem számítjuk azt a néhány másodpercet, amit a predatorok bolygójából láthatunk. Nem gondolom ezt nagy dolognak, de nem is hányom el magam a jelenettől, mint az AvP1 piramis tetején hatmillió cgi aliennel hadakozó katasztrófa esetében.
avp4.jpgMondjuk az alienek ebben sem jók. Az Aliens-ben lefektetett idióta bogarak. A hangjuk kontrolcé-kontrolvé jött az elődből. A félig alien, félig predator pedig két ásítás között elsikkad. Ám annyi erénye van, hogy végre picit felkavarja a megszokott állóvizet; ad egy kis idegenséget a lénynek, hisz ilyet még nem láttunk filmen, nem tudjuk mire képes, mivel lep meg minket. Persze az indokolatlan brutalitáson kívül nem igazán tud közelébe se érni akár csak az Alien 4 borzalmainak.

A filmből semmi sem látszik, annyira sötét, de én erre még mindig azt mondom, hogy jobb semmit se látni, mint az AvP1-et: Mikor a pankrátoroszlán az emberbogárt a lábánál fogva pörgeti és a fejével kínai turistákat megszégyenítő károkat okoz a piramisban. Nem kérjük.
avp6.jpgEz a 2. rész legalább nem akar többnek látszani mint ami. Egy (az elődökhöz mérten) kis költségvetésű, sötét, koszos, szörnytrash. Egy a 80-as évek videotékagyöngyszemeire hajazó kisvárosi monster-slasher. Hogy ezt érdemelnék a filmtörténet legmenőbb idegenjei? Egyáltalán nem. A közepes X-akták epizódra emlékeztető epilógus még külön rossz szájízt is hagy az emberben.
avp5.jpg(Bár nem túl jól sikerült a reklám az AvP jelenségnek, mégis üdvös, hogy kis hazánkban hamarosan megjelenik a képregénysorozat egy - emlékeim szerint- kiváló darabja, az AvP:Eternal, mely kétségtelenül igényesebb anyag bármelyik filmfeldolgozásnál! Keressétek majd bizalommal.)

Nos, lehet utálni a Prometheust, de kisebb fajta csoda, hogy ezek után még tető alá jöhetett az a film, mely a nyilvánvaló jelek szerint egy egészen új lendületet adhat az Alien franchise jövőjének. Ridley Scott hétcsillió folytatásról beszél, és rakjuk keresztbe ujjaink, hogy most nagyon észnél legyen az öreg, és jó matéria folyjon ki a kezei közül. Míg ezt meglátjuk, még értekezünk egy jót az említett Alien előzményről, a Prometheusról a mustra 4. részében! Adás vége, most pedig törjetek pálcát a 2 filmcsoda közt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roliszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr6212456075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása